25 Kasım 2007

Sizce Hangisi?

Geçen günlerde komşumuz gelmişti ziyarete.
Oturduk muhabbet ettik.
Biraz sonra :"Size bir şey soracağım." dedi.
"Sor bakalım F.Abla." dedim.
"Sizce HUZUR mu önemli SAĞLIK mı? " dedi.
Biz, uzun açıklamalardan sonra ve tartışmalar eşliğinde tercihimizi yaptık.
Siz ne dersiniz?
"HUZUR mu? SAĞLIK mı?"

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Huzur ile Sağlık ikisi de çok önemli ve birbiriyle yakın alakalı olmasına rağmen yine de Huzur bence en önemli olanıdır.

Adsız dedi ki...

Bence Huzur bir adım öndedir.
Çünkü huzursuz insan sağlıklı da olsa hayattan lezzet alamaz.
Hatta huzursuzluk sağlığın kaybolmasına bir vesile olabilir.
Sağlıksız birinin manevi huzuru yerindeyse haline şükr ederek sabırla hayatından lezzet alabilir.
Hatta bu huzur sağlığının yerne gelmesine bile sebep olabilir.
Sağlıklı bir şekilde dünya ile ahiret saadeti ve huzuru temennisiyle Allaha emanet olunuz.

Ali Kahya dedi ki...

huzur göreceli bir kavram, kişiden kişiye değişir huzurun tanımı, anlamı.. oysa sağlık daha nettir huzura göre, sağlık ya vardır ya yoktur, sana göresi bana göresi yoktur sağlığın.

mesela hz. eyyüb a.s. hastalık içindeydi ama iç huzuru vardı çünkü rabbine raci idi. ne zamanki rabbi ile iletişimine engel olmaya başladı sağlığı, o zaman rabbine iltica edip sağlığı için dua etti.

burdan şunu anlıyoruz; sağlıksızken de bir noktaya kadar huzur sahibi olabilirsin ancak o noktadan sonra (ki o nokta eyyub a.s.da başkadır, bende başkadır) sağlık huzurun önüne geçiyor.

demek ki herşeyden önce; sağlık!

Adsız dedi ki...

felsefî açıdan bakılırsa biri birisiz olmaz; ruh sağlığı ve huzur birbirini neticelendirir.
ama amiyane tabirle bakacak olursak huzur sağlıktan daha önemlidir.

aeae dedi ki...

Selamun aleyküm,

Ben yakin zamanda yasamis oldugum tecrübelere dayanarak saglik diyorum,saglik olmayinca huzur olmuyor ne yazik ki ...

Mizikcilik yapmada ebeligini yap söbeledim seni ;)

Ceylin dedi ki...

Ne huzursuzluğu ne de tam bir hastalığı yaşamadığım için yorum yapmak zor benim için. Fakat "huzursuz sağlıklı bir hayat mı isterdin yoksa şiddetli hastalıklı (muhtemelen kısa) fakat huzurlu bir hayat mı?" diye sorulsa.. -C.H. ikisindende muhafaza etsin- faraza tercih edilecek, huzur seçilmeli.
Hakiki imanı elde eden mutlak huzurdadır. İman beşerin fıtratının gereğidir, isteği ve ihtiyacıdır. Fakat sıhhat zaten mucizedir, ikramdır, nimettir.Yokluğunda şikayet edilemez. Hastalıklar ve musibetler C.H.'tandır.Elbette tedbir lazımdır fakat bir noktaya kadardır.
Hakiki huzur imandadır, saadet-i ebediyeyi intaç eder. Hastalıklar dünyevidir.En fazla kaç yıl sürebilir. Bence mukayese dahi edilemez.

"Ey sabırsız hasta! Sabret, belki şükret. Senin bu hastalığın, ömür dakikalarını birer saat ibadet hükmüne getirebilir."

"Eğer hastalık olmazsa, sıhhat ve âfiyet gaflet verir, dünyayı hoş gösterir, âhireti unutturur."

"Ey şekvâcı hasta! Senin hakkın şekvâ değil, şükürdür, sabırdır. Çünkü senin vücudun ve âzâ ve cihazatın, senin mülkün değildir. "

İşi üstadına bırakmak lazım. Vesselam..
Hastalar risalesi için tıklayınız

NESLİ dedi ki...

S.A Bence sağlık başta gelir.çünkü sağlık olmadığı zaman huzurumuzu bulabileceğimiz işlerimizi yerine getiremeyecek bir durumda olabileceğimiz aşikardır.aslında buna tezat bir durum vardır ki o da;huzurun olmadığı zamanda kendi sağlığımızdan gün be gün bişeler kaybedebileceğimizdir.bir dengedir aslında kurulması kolay ama herşeyin onun elinde olduğunun bilinmesi gerekilen bir denge.dengeyi kurabilmek duasıyla ki işte o zaman insanlar daha çok huzur ve sağlık içinde olacaklardır.sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sağlığın yeri tartışılmaz mutlaka. "Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" ama sağlığını yitiren bir insan eğer huzurlu olmayı başarabilirse ki başarabilir, yiten o sağlığın yerini iç huzuru ile doldurabilir...
Tabi bu kişinin sahip olduğu inanç ile mümkün. İman emin olmaktır aynı zamanda. Emin olmak güven içinde hareket etmektir. Güven; gideceğin yerin şuurunda olan ve öyle hareket eden kişinin bitmez enerjisidir.
Rabbim mutlak huzuru yakalayabilen kullarından eylesin bizleri her halükarda...

Siyah Zambak dedi ki...

Hepinize yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Ben de fikrimi söyleyeyim;

Üzerinde fazla düşünmeye bile gerek duymadan öncelikle sağlık demiştim ve yorumlarınız eşliğinde uzun uzun düşündükten sonra yine sağlık diyorum.

her şeyden önce sağlık!

Rabbim hepimize sağlığımızın kıymetini bilmeyi nasip etsin ve elimizden almasın.

NESLİ dedi ki...

amin....:)