3 Mayıs 2006

Peygamberimizin Hanmlara Karşı Olan Şefkat Merhamet Ve Nezaketli Davranmaktaki Hassasiyeti

Şefkat, merhamet, nezaket ve incelik, Resulullah (A.S.M.) Efendimizin güzel ahlakından bir bölümdür. O, hayatı boyunca katı, kaba, kırıcı, incitici ve sert davranmadı. özellikle eşlerine ve çocuklarına karşı her zaman şefkatli ve merhametli olup incelik , nezaket, ve sevgiyle saygıyı elden bırakmadı. Onların kusurlarını görmezlikten gelerek bir gün olsun kendilerini kınamadı.

İslam, zorbalığı, kabalığı takbih eden dindir. Allah'ın son mesajı olan Kur'an-ı Kerim, her vesileyle nezaket, şefkat ve inceliği emreder. Kadına karşı köpürüp sert çıkışlarda bulunmak kabalığın ve cehaletin ta kendisidir. Tabi kadın da haddini bilmeli, kocasının haklarına saygılı olup sevgi ve saygısında kusur etmemelidir. Herşeye rağmen ev halkına güler yüz, tatlı dil ve nezih davranışı göstermek Resulullah'ın (A.S.M.) sünnetidir. Buna binaen Efendimiz (A.S.M.) şöyle buyurmuştur:


"Müminlerin iman yönünden en olgunu, ahlakı en güzel olanıdır. Sizin en seçkinleriniz ve hayırlılarınız kadınlarına hayırlı olanlarınızdır."

"Sizin hayırlılarınız, çoluk çocuğuna hayırlı olanınızdır. Sizden çoluk çocuğuna en hayırlı olanınız benim."


Cenab-ı Hak cümlemize Peygamberimizin edebiyle edeplenmeyi nasip etsin...


Kaynak: İlahi Hikmetler Büyük Sevaplar

4 yorum:

Ebrûlî dedi ki...

Amin.. Her hususta olduğu gibi bu hususta da en güzel örnek Efendimiz (S.A.V.)

tahin dedi ki...

Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'in yaninda yetisen Hz. Enes -mealen- soyle demistir;

O'nun hizmetinde oldugum sure icinde; yapmadigim bir sey icin bana hic bir zaman: "Niye yapmadin?" diye, yanlislikla yaptigim bir hata icin de bana: "Neden bunu boyle yaptin?" diye hesap sormadi.

"Allah izin verseydi -boyle- yapardin" dedi.

zootechnist dedi ki...

Allah razı olsun çok güzel bir yazı.

Tüm bu güzellikleri görmeyip ya da görmezden gelip İslamı kadın düşmanı olarak görenleri Allah ıslah etsin.

Siyah Zambak dedi ki...

Bu konuda eşin yanlız değil n.e.y.:) Evet çok haklısın.Eğer hepimiz Peygamberimizin aile hayatını örnek alsak,herkes yuvasında çok huzurlu olur.

Ebruli, Tahin ve Zootechnist'e de yorumları için teşekkür ediyorum.