25 Mayıs 2006

Kıssadan Hisse....

Hz. Ömer'i mükemmel adalet anlayışıyla biliriz hepimiz. Bütün insanığa mahz-ı adalet örneğidir. Sözlerinin de insanlar üzerinde kuvvetlli bir etkisi varmış.

Halifeliği zamanında sahabelerden birisinin çocuğundan dolayı bir üzüntüsü varmış. Bir gün çocuğunu da almış ve Hz. Ömer'in yanına gelmiş:

"Ya Ömer, benim evladım ziyadesiyle hurma yiyor, kendisine de zararı dokunuyor. Evladımın hayrı için bir şey söylede yapalım. Biz de bu sıkıntıdan kurtulalım" demiş . Hz. Ömer:

"ş?imdi git, kırk gün sonra tekrar gel" demiş.

Sahabe şaşırmış fakat kemal-i teslimiyetle çocuğu alıp evine dönmüş. Aradan kırk gün geçtikten sonra tekrar Hz. Ömer'in yanına gelmiı ve halifenin ağzından çıkacak sözleri merakla beklerken Hz. Ömer çocuğa hitaben:

"Evladım hurma yeme." Demiş. Sahabe de "Bütün söyleyeceğin bu kadar mı, bunun için mi kırk gün bekledik?" demiş. Hz.Ömer:

"Evet, insan kendisinin de yaptığı bir şeyin aksini karşısında ki insana söylerse tesir etmez. Kırk gün evveline kadar ben de hurma yer idim. Kırk gündür yemiyorum ki bu çocuğa lafım tesir etsin, faydam dokunsun"

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sigarayı fosur fosur içip,çocuklara ve öğrencilere yasaklayan ebeveyn ve öğretmenlerin kulakları çınlasın...

Adsız dedi ki...

insan,
o hatayı kendi yapıyorsa bile söyleyebilmeli,
ama bunun yanında kendisinin de hatalı oldugunu hatırlatarak,
...
aynı zamanda insan,
hatalı olan kimseden de nasihatları alabilmeli,
doğru ve yanlışın birarada olabileceğini hatırlayarak

Adsız dedi ki...

Sn.Siyzh Zambak
Bu yazının İlmi ve dini kaynağı ne?
Lütfen belirtiniz...

Siyah Zambak dedi ki...

Çekinmeyin lütfen adınızla yazın yorumunuzu.