19 Mayıs 2006

Günaha Nasıl Böyle Alıştık?

Televizyon izlerken moralim çok bozuluyor. çocukluğumuzda kanal değşitirirken kısa etekli bir kadın çıksa annem hemen "kapat kapat..günah" derdi. Biz de çok mahçup olurduk . öyle bir sinmişti ki içimize yanımızda kimse olmasa bile paniğe kapılıp hemen kapatırdık. Hatta sokakta yanımızdan birbirine sarılmış bir çift geçse nereye bakacağımızı şaşırırdık utancımızdan. Yüzümüz kızardığını hissederdim ben.

Peki ya bugün, ne değişti Allah bizlere acıdı da günahlarımı kaldırdı (haşa). Bırakın televizyondaki yayınları (onlar zaten almış başlarını gidiyor, insan çoluğuyla çocuğuyla tv izleyemez oldu, ya da yüreğimiz ağzımızda. Her an her şey çıkabilir) artık sokakdaki sarılmış çiftlerden çok daha ötesini görünce, farketmiyoruz bile.. çünkü günaha alıştık!

Fakat ne değişti de alıştık?

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Her günahta küfre giden bir yol var.Her günah kalbte bir iz bırakır. Günahın küçüğü büyüğü olmaz. Zamanla ve günümüzde olduğu gibi günah işlene işlene kalbi karartır ve Ülfet peyda eder yani alışkanlık oluşturur ve normal gelmeye başlar.Onun için küçük büyük demeyip günahlardan sonra tevbe etmeliyiz.

Adsız dedi ki...

TV de Kızın eteği kısa...Kızlar bakmasın günah.Peki erkeklere bakmak sevap mı...Erkeğin kıza bakmasında ölçü neyse; kızında erkeğe bakmasında ölçü öyle olmalı değil mi.Kadının kadına bakması ne kadar günah bilemem.Müstehcen kadın çıkınca kanal değiştir Erkekler çıkınca kadınlara bakmak serbest(!)mi...Neyse ....

tahin dedi ki...

En iyisi televizyon kanallarini bir guzel temizlemek:)
Hos ben bazen sozde muhafazakar kanallari bile gorunce agzim acik kaliyor! Tv'leri tamamen kapatmak en iyisi!

Adsız dedi ki...

TV teknolojik bir harika keza İnternette öyle. Bunları kapatmak veya bunlardan kaçmak maaalesef mümkün olamıyor. Olsa da devekuşu gibi kafayı kuma sokmak gibi bişey oluyor demektir... Biz kaçsak bile çocuklarımızı nasıl koruyacağız... Her tarafta okulda,evde,cafede v.b yerlerde yaygınlaşmış artık. Ne yapmalıyız peki: Bunları İslah etmek veya Müspet yayınlar ve halka alternatifler sunmak daha gerçekçi olur düşüncesindeyim. Varsa imkan ve gayretimizi buna harcayalım.Bak mesela Vuslat adı altın da bu kardeşimiz karınca kararınca bişeyler yazıp hazırlıyor.Tebrik ederim.Bu kabiliyetlere destek vermek ve geliştirmekte bir hizmettir.
Saatlerini TV,PC, MSN ve NET de geçiren bu çocuklara sahip çıkmalı ve onları doğru yerlere kızmadan kanalize etmeliyiz.Biz etmesek onlar gidiyor ve ediliyor zaten... Allah yardımcımız olsun....

Siyah Zambak dedi ki...

Ney,
Evet sana katılıyorum, günahları küçük göre göre, "ya bundan bir şey olmaz" diye diye günaha battık ve kurtulamıyoruz. Fakat anonim 2'nin de dediği gibi bu teknoloji harikalarını kapatmak mümkün değil bunlardan kendimizi korumak biraz zor görünüyor o zaman iyiye kullanmak lazım,tv,pc,net v.s... bu şekilde bizler için aslında birer nimet olurlar, maksadımız rıza-yı İlahi olduğu sürece, O'nun yolunda hizmet etmek şartıyla hem kendimize hem de çevremize faydalı bile olduğunu düşünüyorum ki örneklerini de görüyoruz.

Anonim 1,
yorumun için teşekkür ediyorum, fakat ben sınıflandırma yapmamıştım zaten elbette kadın erkek farketmez günah herkese günahtır. Sanırım sizin bu konuya zaafınız vardı.


Tahin,
Keşke söylediğiniz kadar kolay olsa:)
İnsanların zihniyetleri değişmediği sürece, televizyonlarımızı balkondan atsak yine çözmüş olmayız bence:)

Mehmet Abi,
Çok haklısınız. İçinde yaşadığımız cemiyeti düşününce, tevbe istiğfarı dilden hiç düşürmemek lazım!

Adsız dedi ki...

Muhterem S.Zambak...Sanırımlarla iş yapmak insanı sui zannna götürür ve yanlıştır.Benim demek istediğim günümüzde uygulanan çiftte standart. Kur'an-ı Kerim okumak için getirtiilen gözleri ama-kör bir Hafızın bile hanımlar tarafından seyredilmesi doğru bulunmayan bir ölçü nerede. �imdiki ölçüsüz ölçüler nerede. Buna dikkati çekmek istedim... Anonim 1

Adsız dedi ki...

Değişen birşey yok bizden başka. Biz değiştik.Günahları önmesemez olduk.Daldık dünyaya herşeyi unuttuk.Ahiret mi var? Ya hesap? Durun ya neşemizi bozmayın... Bunlarda ne kim demiş(!)...

Siyah Zambak dedi ki...

Saygı değer anonim,

Dini bakımdan hal ve hareketlerimizin ölçüsünü kaybeden yine bizleriz maalesef. Zaten insan ne yaparsa kendine yapar, ölçüyü kaçırmamak lazım. Rabbim istikametten ayırmasın.

Su-i zanna vesile olan da su-i zan yapan gibidir...

Biz deÄŸiÅŸtik,

DediÄŸin gibi biz deÄŸiÅŸtik ve tam gaz deÄŸiÅŸiyoruz:)

ladybird dedi ki...

3-4 senedir Tv seyretmiyorum. Neticeden cok memnunum. Huzurluyum! Net olduktan sonra guncel haber, yazi yorumlardan da geri kalmiyor insan.

Cocuklarim cirkin sahne ve goruntulerden uzak yasiyorlar simdilik.

Merak sarmasinlar diye ingiliz tv kanallarini seyrettiriyorum sadece. Cocuklar icin ozel hazirlanmis programlarda asiriya kacan yahut gormemeleri gereken sahne olmuyor gunduz vakti.

Siyah Zambak dedi ki...

Ladybird,

Gerçekten de gıpta edilecek bir durum. Ne mutlu size..

Adsız dedi ki...

Ladybird Hanımefendinin ingiliz çocuk programları var.Bizim İngiltereye gitme şansımız yok.Ne yapalım acaba...

Siyah Zambak dedi ki...

Anonim,

Bana kalırsa ladybird bu başarısını İngiltere'de yayınlanan çocuk programlarına değil, kendi iradesine borçlu. Her insan beyninde yenerse aynı şeyi yapabilir. Cenab-ı Hakk insana (cüz-i ihtiyari) tercih etme kabiliyetini de vermiş. Bir de akıl vermiş ki, iyiyle kötüyü ayıralım diye.

Vesselam...

Adsız dedi ki...

Haya ve Ar damarları patlayınca, akıl ve şuur kaybedilince,edep ve iffet yerini başka şeylere bırakınca, hele kafalar karıştırılıp yozlaştırılınca, örtünmenin suç soyunmanın takdir ve teşvik edilmesiyle ve hele bu kafa yapısıyla daha çooook şeylere alışırız veya alıştırırlar...

tahin dedi ki...

anonymous,
Samanyolu tv'nin cocuk kusaginda guzel programlar var diye biliyorum. Ladybird de internet uzerinden samanyolu tv'nin programlarini izletiyor cocuklarina zaman zaman..
Ingilteregibi bir yerde bile cocuklara uygun programlar bulunabiliyorsa Turkiye'de hayli hayli bulunur saniyorum...Yeter ki aramasini bilelim...

Adsız dedi ki...

En çok izlenen kanallar insanların en çok istediği programları yayınlayan en çok görülmesini isteyen sahneleri yayınlayan kanallardır.
Artık televizyon denilince magazinden ve reklamdan ibaret bir görüntü yayını akla geliyor.
Bu durumlara karşı tek ve net çözüm. Bilinç. **Herşeyin fazlası da azı da zarardır. Yeterli ve gerekli diye b
r kavram oluşturmalıyız kendimiz için. iyi ve kötü herzaman olacaktır. Biz kendmize denge noktasını seçmeliyiz.
Sadece televizyon yada yayınlarda değil tüm yaşamda...
Saygılarımla.