1 Ekim 2006

Geçen gün mailime gelen bir yazı...

Adamın birisi her zaman Allahım beni doğruluktan ayırma diye dua edermiş.
Bir gün arkadaşları neden hep bu şekilde dua ediyorsun demişler.
Oda anlatmaya başlamış.

Bir gün Kabeyi tavaf ederken ayamığa birşey takıldı. yere eğilip onu kaldırdığımda içinde 1000 altın olan bir kese altın olduğunu farkettim. Ve nefsimle kendim arasında mücadele etmeye başladım. 1000 altın iyi bir paraydı bütün ihtiyaçlarımı fazlasıyla karşılıyordu. Ancak haram bir paraydı.
Birden 1000 altınımı kaybettim. kim bulup getirirse ona 30 altın müjdeliyorum diyen bir adamın sesini duydum.
Ve helal 30 altının haram 1000 altından daha hayırlı olacağını düşünerek adama vermeyi kabul edip 30 altınımı aldım.
O 30 altınla eve dogru giderken zenci bir kölenin köle pazarında 30 altına satıldığını duyunca 30 altına o köleyi aldım.
bir süre sonra o kölenin yanına bir grup arap gelip konuştular. araplar gittikten sonra satın aldığım köleye sordum? - ne konuştunuz?
arap köle anlatmaya başladı - yıllardır bana çok iyi davrandın sana teşekkür ederim.
- ben magrip kralının oğluyum babam habeş kralıyla savaşırken esir düştüm ve köle olarak satıldım. bu gelenler beni satın alacak magribin zengin araplarıdır. onlara sakın 50.000 altından daha az bir fiyata beni satma der. ve adam bunu kabul eder.
nitekim 50.000 altına satar ve bu altınlarla mallar alıp, bagtada satmaya gider.artık zengin bir tüccardır.
tüccar arkadaşlarından birisi yanına gelir ve mekkede bir tüccarın öldüğünü geriye bıraktığı ay yüzlü bir kızının olduğunu söyler.
adam bu kızı kabul eder ve evlenirler.
kızın çeyizinde 1000' er altınlık keseler bulunur ancak içlerinden bir tanesinde sadece 970 altın vardır. adam kıza sorar bu neden 970 diğerleri gibi 100 değil.
Kız anlatmaya başlar babam mekkeye gittiği sırada bu kese altınını kaybetmiş daha sonra kim bulup getirirse ona 30 altın müjdelemiştir. ve (dürüst) bir adam bunu geri babama iade etmiştir. bu 30 altın o yüzden eksiktir demiş ve adamda bir bir bu olanları kıza anlatmış sevgileri ve mutlulukları daha da pekişmiştir.
Bu sadece doğruluk ve dürüslüğün küçük bir timsali, hayatta ne olursak olalım en güzel yalanımız doğrumuz en haramımız helalimiz olsun.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

yanlış hareket nasıl ki bir zaman sonra karşımıza çıktığı gibi doğruluk da eninde sonunda karşımıza çıkacaktır (ahirette mutlaka)
Allah bizi doğruluktan ayırmasın

Adsız dedi ki...

Çok güzel

Allah hiçbirimizi doğruluktan ayırmasın

AMİN

Siyah Zambak dedi ki...

mühendis ve gülce dualarınıza amin diyorum..