2 Haziran 2006

Mahrumiyet Mağdurları

"Canım pizza istedi." " Hadi gidip dondurma yiyelim.."


Hayatımızda nerdeyse her istediğimizi elde ediyoruz, ne kadar şükretsek azdır. Canımızın istediğini yiyip, beğenmediğimizi yemiyoruz, bir kaç gün sonra da artık bozuluyor, döküyoruz. Genelde hepimiz bunları zaman zaman yapmışızdır.

Oysa ki,o nimetleri bulamayan, zayıflıktan kemikleri sayılan, susuzluktan dudakları kuruyan,gözleri pörtleyen, adeta hilkat-i garaib olan, halsizlikten gözlerini açıp kaparken bile yorulan insanları, yavruları bir düşünsek belki elimiz o nimetleri dökmeye varmaz.Beğenmemeye utanırız. Bayat bulup yemediğimiz dünkü yemeği o insanların önüne koysak karşılaşacağımız manzarayı bir düşünelim. Heralde yüreğimiz dayanmazdı.

Afrika'da bugün her dört çocuktan biri annelerinin, babalarının kucaklarında zayıf bedenleri daha fazla açlığa dayanamıyor ve ölüyorlar. Bizimse çocuklarımıza yemek beğendirene kadar alnımız çatlıyor. Müsriflik de diz boyu.

Bu tablolarla dünyanın her yerinde karşılaşmak çok kolay. Tabi görmek istersek. Bence bizlere de vazife düşüyor. Herkes gücünün yettiğince, çevresinde böyle bir dilim ekmeğe muhtaç olan birilerini bulsa ve günlük yemek masrafnı karşılamayı kendine vazife bilse ne güzel olur. Açlık oranı ciddi düşer. Muazzam bir sevap kazanmış oluruz. Böyle güzel bir davranış kulun çok hoşuna gider, öyleyse Allah'ın nasıl hoşuna gider kimbilir.. Bir fakirin hayır duası nelere vesile olur acaba..Allah rızası için yoksullara yardımı çok görmeyelim!

19 yorum:

Adsız dedi ki...

İnsanlar paylaşma duygusunu yaşadıgı ortamdan alır,tam akside yine yetişme tarzı,ailenin cocuguna verdikleri,cocugun aldıgı egitimin seviyesi ve ahlaki deegerlere baglıdır. Bizler bireyler olarak islam dinini cocuklarımıza tam manası ile verebilirsek bugüne degin gelen bu yanlışlıklar bir son bulmuş olur. Sonuç olarak islamiyeti benimseyen tam anlamı ile yaşıyan fert ve toplumlar; acı,zulum,mutsuzluk gibi olumsuz hiç bir durumla karşılaşmaz çocuklarımızı islam terbiyesi il yetiştirelim.

Adsız dedi ki...

imza..

cenkunal dedi ki...

Güzel ve gerekli bir konuya temas etmişsiniz.
Bu konu hassasiyet gösterilmesi gerek n en önemli konulardan.
Adaletsiz gelir dağılımının temelinde kapitalist dünya ekonomisi yatıyor.

Ebrûlî dedi ki...

çocuklar kendi gibi çocuklar hususunda yetişkinlerden daha duyarlılar. Yemeği beğenmeyen bir çocuğa, bunu başka çocukların bulamadığını, yiyecek ekmeğe muhtaç bir sürü aç çocuk olduğunu söylediğinizde duyarsız kalmıyorlar. Asıl mesele onlara iyi örnek olabilmekte. İsraf içinde yaşayan anne babanın çocuğuna ne kadar sözü geçer?

Ebrûlî dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
cenkunal dedi ki...

Ebruli hanımla siyah zambak hanımınm yorumlar kısmında bol bol delete görmeye başladık ama Alah sonunu hayır etsin.
:-)

Adsız dedi ki...

"Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir" ulvi ölçüsünün unutulduğu günümüzde bu yazın umarım bu güzel insani hasleti hatırlatır.Sen çalış ben yiyeyim düşüncesiyle faiz ve rant temel felsefesine oturan kapitalizm günümüzün en büyük insanlık düşmanı.İslam faizi yasaklayarak ve zekatı emrederek toplumsal barışı ve dayanışmayı kurmuştur. Vermek ve paylaşmak kadar güzel bir duygu olamaz.Tabi bu zevki alabilenler için bu böyle bu duygudan nasibi olmayanlara yazıklar olsun.Zekat fakirin hakkı ve toplumun ve düzenin terazisi ve kantarasıdır.Sadaka ise belaları def eden en büyük siğortadır. Allah başta biz müslümanlara olmak üzere tüm insanlığa şuur ve akıl versin.

Adsız dedi ki...

S.A.
S.Zambak az önce baktım senin yazıların pek ses getirmiyor. Ebrulinin yazıları yorum rekoları kırıyor.Ne iş bu sen bilirsin? Hayırdır İnşalllah?

Ebrûlî dedi ki...

Buradaki silenen yorum da bana ait. Link ekleme çalışması yapıyordum. birini de arkadaşımda deneyeyim dedim ;)çıkmayınca tekrar sildim.

Siyah Zambak dedi ki...

anonim,

osmanlı devletinde esnaf müşterisine ekmek satsa pirinci vermezmiş,"onu da yandaki dükkandan al" dermiş..rabbena hep bana zihniyeti zamanımızda almış başını gidiyor...

efe,
katılımın için teşekkür ederim.

cenk bey,

temas ediyoruz ama mühim olan uygulama tabiyki..ebruli hanımın da dediği gibi en azından çocuklarımıza güzel örnek olma adına bir şeyler yapmalı insan. bu arada ebruli hanıma laf atmışsınız yine:)

mehmet abi,
sağolasın yine çok güzel yamışsın.. ebrulinin yazılarının ses getirme hususunda çook mühim açıklamalar yapardım ama olmaz şimdi:)

abi sende geçen ne diyodun şimdi ne diyosun, tamam ebruli sana çok gücenmişti, "çabuk telafi etsin" falan demişti ama bu kadar da belli edilmezki. şimdi de "mehmet abi beni çocuk gibi kandırmaya çalışıyor" diyecek, arada ben kalıyorum bildiğin gibi değil:(

ebrulicim, teşekkür ettim canım.

Ebrûlî dedi ki...

Ben teşekkür ederim canım ;)

Açıklamalarını da merak ettim doğrusu. Elim sansüre alışmışken yap açıklamalarını istersen :-)

Mehmet abi hakikatleri söyler. Yoksa sen ona "duruma göre konuşuyorsun" mu demek istiyorsun?

Adsız dedi ki...

hişt...hişt...hakkımda yazılanları okuyorum haa...dikkat edin...

cenkunal dedi ki...

Aramızda casus var,dikkat edin.:-)

Adsız dedi ki...

"Yiyiniz içiniz israf etmeyiniz, Hayırda israf,israfta hayır yoktur" gibi tüm ulvi ve kutsi ölçüler rehber alınırsa tüm problemler çözülür.Bu arada iğne çuvaldız meselesini unutmayalım. Yani bizler ne yapıyoruz.Haydi Pizza Huta gidelim dense acaba gerçekten gitmeyecekmiyiz.Yoksa kuru ekmek bulamayan veya çöplerden yiyecek toplayanları hatırlayıp o gibi yerlere verecek paralarımızı ve diğer zaruri ihtiyacımız olmayan harcamaları mızı gakir fukara,garip gurebaya aktaracakmıyız.Yoksa yazılar yazıp kendimizi görevimizi yaptık mutmain olduk deyip müsrif hayatımıza devam mı edeceğiz? Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz güzel sözü veya Lisanı hal lisanı kal den daha tesirlidir ölçüsü ne kadar hayatımıza hakim. Söylediklerimizi ne kadar yaşıyor ve yaşatabiliyoruz?

Adsız dedi ki...

Sesin soluğun çıkmaz oldu Siyah Zambak.Kim soldurdu seni.Ebruli desem değildir.Çünkü ondanda tıss yok.Hayırdır?

cenkunal dedi ki...

O değil de,bu kıymetli yazılardan mahrum kaldık;mağdur olduk.Yani bir nevi biz de mahrumiyet mağduru olduk.
:-)

Aşk-ı Beka dedi ki...

Çok üzücü bir istatistik okumuştum..
ABD'de sadece bir yaz sezonunda tüketilen dondurma miktarına harcanan parayla Afrikadaki bütün çocukların tüm sağlık ihtiyaçları karşılanabiliyormuş..

Ne vahim..

Allah Adil, ancak kullar Allah'ın ahlakı ile ahlaklanmadıkça, dünyada adalet hakim olamayacaktır...

Adsız dedi ki...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»

Adsız dedi ki...

Your website has a useful information for beginners like me.
»